Hälsa

Olika träningsformer

Det är lätt att falla in i ett negativt mönster och inte alltid helt lätt att ta sig ur det. Träning behöver inte vara att spänna musklerna på ett gym eller springa ett maraton. Det härliga är att antalet träningsformer sätter endast fantasin stopp för. Så det bästa är att våga utforska och inte fastna i vad man i dagsläget har för uppfattning om att träning ska vara för något. Det gäller att hitta det som passar en själv, för det finns verkligen något för alla.

Exempel på träningsformer

Att gå promenader är en vanlig träningsform som passar vissa perfekt men andra mindre bra. Den som gillar promenader men önskar mer fokus på armträning kan prova att gå med stavar. Med dagens teknik är instruktionsövningar mycket populärt och är även enkelt att göra hemma. Testa att söka på videoklipp med exempelvis yoga eller pilates så kommer du att hitta massvis av användbart material. Den som vill satsa rejält kan också bygga sig ett eget hemmagym eller träningsplats i hemmet. Ett tips är i sådant fall att investera i ett bra golv som underlättar för de övningar du har i åtanke. För den som vill fokusera på konditionsträning är löpning en bra träningsform, antingen utomhus eller på löpband inomhus. Att börja med någon lagsport är också ett bra tips för den som letar efter sin träningsform. På så vis kombineras träningen med ett socialt samspel som både kropp och själ mår bra av. Vissa aktiviteter är mer lämpliga vintertid såsom skidåkning, men tack vare att det finns skidor med hjul på kan denna träning även utföras under andra årstider. Den som gillar äventyr kan också testa på klättring eller långskridskoåkning. Att träna någon kampsport är också ett alternativ som ger både styrka, koordination och social samvaro. Möjligheterna är nästintill oändliga, så det finns med all säkerhet någon träningsform för alla.

Kombinera olika träningsformer

Att bara hålla sig till en träningsform kan i många fall bli tråkigt i längden. Det är dessutom bra för muskelgrupperna att kombinera olika typer av träning. Att både konditions- och muskelträna är det allra bästa för kroppen. Det är också vanligt att det tar ett tag innan man finner den träningsform som passar en själv allra bäst. Att testa sig fram är den bästa metoden och att variera mellan sina favoriter emellanåt för att inte tröttna. Det är också möjligt att kombinera två träningsformer på samma gång, och på så vis skapa sin egna skräddarsydda träning. Några exempel är gång med vikter, löpning med intervaller av styrka eller yoga med fokus på styrka. Ingen träning kan vara fel så länge du trivs med det du gör och mår bra av det. Så sätt igång redan idag med att finna din träningsform.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe