Hälsa

Rätt kläder för träningen

För den oinvigde kan det ibland synas vara ren fåfänga som får träningsfantaster att klä sig på ett visst sätt. Att till exempel sportdykare behöver bra våtdräkter och att skidåkare behöver hjälm verkar kanske inte så märkligt, med varför är löpare och styrketränare alltid klädda i så himla tighta kläder? Är det enbart för att visa upp sina vältränade kroppar eller fyller kläderna vissa funktioner?

Svaret på den här frågan inte helt svartvitt då det förvisso finns de som kanske är lite väl exponerade på gymmet men i de allra flesta fallen handlar det faktiskt om funktion. Att ha på sig ett par riktigt välgjorda tights är inte bara roligt och snyggt, utan tar även träningen till nästa nivå. Det har både med kroppen och psyket att göra och här kan du läsa varför.

Kläder som passar

Då alla träningsformer innebär mycket specifika rörelser är det viktigt att kläderna är anpassade därefter. En dansare behöver till exempel skor som glider litegrann, medan pilates-utövare helst är barfota eller har strumpor med gummisulor för att inte halka. När du springer behöver du kläder som inte fladdrar i vinden för mycket, är svettabsorberande och håller dallret på plats. En styrketränare bör inte ha kläder med hål i då det blir lätt att fastna i maskiner och skivstänger men vill däremot gärna kunna se de muskelgrupper som arbetar för att träningen ska gå så korrekt till som möjligt.

Den andra aspekten av bra träningskläder är självförtroendet. För de allra flesta känns det inte lika motiverande att gå omkring i en sliten gammal träningsoverall som i en snygg och välgjord tränings-outfit. Det är viktigt att ge sig själv en ego-boost då och då och när det kommer till träning kan det vara allt från att anta nya utmaningar till ett par snygga tights eller en kul t-shirt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe