Hälsa

Träna för knäna

Ett av de vanligaste problemen som många människor råkar ut för är krånglande knän. Det finns ett flertal skador, inflammationer och sjukdomar som kan drabba knäna och medan vissa är genetiska är andra framkallade av belastningar eller olyckor. Bland idrottsmänniskor är knäkrämpor bland det som drabbar dem oftast men det kan också drabba individer i alla åldrar.

Om du har ont i dina knän är det mycket möjligt att det är något tillfälligt som går över av sig självt. Består värken däremot bör du ta den på allvar då ett obehandlat knä ofta blir värre ju längre du går och drar med det. Här kan du läsa om några av de vanligaste knäproblemen och vad det finns att göra för att avhjälpa dem.

Artros – en vanlig folksjukdom

Du har säkert hört talas om artros då det är en av de vanligaste ledsjukdomarna i Sverige. Ungefär var fjärde person i landet som är över 45 drabbas av den enligt Läkartidningen men även yngre kan få detta ledproblem. Studier har visat att allt fler får artros och huvudanledningen anses vara att befolkningen blir alltmer överviktig, vilket i sin tur leder till ökad belastning på lederna, men också mer stillasittande.

Artros kan yttra sig på flera sätt i olika leder men ett av de vanligaste symptomen är att det gör ont när du sovit eller varit stilla en längre stund. Det kan göra att du känner olust inför att träna, men faktum är att det ofta blir bättre ganska snabbt om du rör på dig. Simning är en fantastisk träningsform mot artros men också styrketräning och yoga. Hemligheten är att du dels ska avlasta knäna genom att bygga upp musklerna runtomkring dem samtidigt som du stimulerar rörligheten.

Löparknä – en besynnerlig värk

Till skillnad från artros brukar löparknä inte yttra sig efter stillasittande och det som gör den här smärtan extra märklig är att den ofta inte känns förrän du redan sprungit en bit. Ett par kilometer in på löprundan börjar plötsligt knät värka, ofta ovanpå eller rakt framför knäskålen. Den här typen av skada beror på att leden som sitter där blivit inflammerad och för att komma på bukt med problemet bör du börja med en eller ett par veckors vila men sedan börja träna. Bra rehab träning för löparknä är crawlsimning, gärna med korta simfötter, styrketräning och stretching.

Oavsett anledningen till din värk är det alltid viktigt att lyssna på kroppens signaler. Gå aldrig för länge med en smärta och lär dig så mycket du kan om ditt problem. När du rehabiliterings-tränar kan det vara lite obehagligt och smärtsamt i bland, men det ska aldrig göra direkt ont eller ge skarpa smärtor. Med tålamod kommer du snabbt på fötterna igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe