Träning

Vardagsträning

Det kan vara svårt att få tid att träna så mycket som kroppen behöver. Men all träning behöver inte göras på gymmet eller ute i löpspåret: vårt vardagliga liv erbjuder många möjligheter till träning och aktivitet.

Till och från jobbet

Hur tar du dig till och från jobbet? Ju mer du låter kroppen jobba – promenera eller cykla – desto mer motion – och pengar – får du över. Om du har två kilometer enkel väg till jobbet, så blir det fyra kilometer extra motion varje dag: motion som gör dig piggare under arbetsdagen och även ger extra aktivitet – vilket är skönt att veta om du inte skulle orka eller hinna med alla inplanerade träningspass.

Om du har kortare än en mil till jobbet bör du se över möjligheten att cykla. Du behöver inte cykla varje dag året om, men att cykla vår, sommar och höst ger dig bättre fysik och närmiljö. För att det ska vara roligt att cykla – vilket nästan är en förutsättning för att det ska bli av – så behöver du ha en cykel som du tycker om. Om du drar dig för att cykla på din nuvarande cykel, bör du investera i en ny cykel eller köpa en begagnad cykel i bättre märke. Glöm inte cykelhjälm och reflexväst – året om.

Om du inte tycker så mycket om att cykla, men behöver mer motion, kan du investera i en elcykel. Forskning visar att kvinnor som inte gillar att cykla brukar cykla mer om de köper en elcykel – och att de då även börjar att tycka om träninsgformen! Detsamma gäller självklart också vissa män.

Många bäckar små

När det kommer till träning och hälsa gäller verkligen ordspråket många bäckar små, bildar en stor å. Ju mer som du rör på dig, desto mer träning får du – oavsett om det är på jobbet eller på gymmet. Försök att röra dig så mycket som möjligt i din vardag: erbjud dig att gå och hämta kaffet till personalmötet eller att kopiera ett papper. Varje meter gör skillnad, och gör dig också piggare.

Istället för att bära fyra matpåsar från bilen till köket, kan du göra det mer bekvämt och gå två gånger – såvida du inte ser fyra matkassar som en möjlighet att träna styrka och passar på att göra små kontrollerande lyft på vägen. Passa på att gå ett varv i din bostad medan du väntar på att kaffet bryggs eller makaronerna kokar. Leta medvetet efter tillfällen då kroppen får arbete och nyttja så mycket vardagsträning som du kan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe