Hälsa

Träna styrka och kondition

Att vara stark och ha en bra kondition ger livsglädje och gör att du orkar med både arbete och fritid bättre än om du är helt stillasittande. Regelbunden träning gör också att du minskar risken för flera av de livsstilssjukdomar som blivit vanligare de senaste decennierna.

Styrketräning

Om du är ovan vid regelbunden träning och inte vet hur du ska komma igång gäller det att göra tröskeln in i träningsvärlden så låg som möjligt. Gå igenom ditt schema en vanlig vecka och försök att hitta minst två timmar i din kalender som du bokar in för styrketräning. Avsätt gärna ett helt rum eller en del av ett rum för träning och inred med en träningsbänk, några hantlar och en träningsmatta. På gorillasports.se hittar du allt det du behöver för att skapa ett bra hemmagym. Lägg upp ett enkelt träningsprogram där du tränar igenom hela kroppen. Exempel på bra övningar är: armhävningar på knä eller tå, ryggresningar, knäböj och utfall. För att bli starkare behöver du utmana dig själv och verkligen ta i tills du inte orkar fler repetitioner. När du märker att en vikt har blivit för lätt ska du därför välja en tyngre vikt för att fortsätta att utveckla din styrka.

Konditionsträning

För att må bra och minska risken för sjukdomar bör du, förutom två styrkepass i veckan, även utföra pulshöjande aktiviteter under minst 150 minuter varje vecka. Den enklaste konditionsformen är löpning men om du har besvär med knäna är cykling eller någon annan träningsform ett bättre val. Utrusta gärna ditt hemmagym med en motionscykel, cross trainer eller roddmaskin. Varför inte titta på en bra film eller lyssna på peppande musik under träningspasset? På så sätt slår du två flugor i en smäll och förlorar heller inte någon tid på att transportera dig till och från gymmet. Om du däremot trivs med att springa utomhus och inte får ont är löpning väldigt tidseffektivt och ger snabbt bättre flås. Om du inte har sprungit på länge är det viktigt att börja långsamt med att växla gång med kortare inslag av lugn jogg. Se också till att investera i ett par bra löparskor som ger tillräckligt med stabilitet och dämpning.

För att fortsätta träna gäller det att bibehålla motivationen även de dagar då du är trött och helst vill stanna kvar i soffan. Ett effektivt sätt att få träningen att bli av är att boka in en tid med en kompis eftersom du då har någon som väntar på dig. Ett annat motivationstips är att ge dig själv en belöning när du har uppnått ett visst mål. Varför inte gå på spa eller köpa nya träningskläder när du har lyckats träna tre gånger i veckan under en månad?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe