Hälsa

Vad är det som är så bra med yoga?

Få har missat att det finns något som heter yoga, men många vet ändå inte rikigt vad det är. Är det en träningsform eller en livsstil eller rentav en religion? Kan alla syssla med yoga eller måste man vara väldigt vig och stark? Vilka hälsofördelar kommer med regelbunden yoga? Finns det några nackdelar?

För dig som är lite nyfiken på yoga kan det vara både kul och spännande att pröva på det, och här kan du läsa lite om vad du kan förvänta dig och varför yoga kanske kan passa just dig? Inledningsvis kan du dock försäkra dig om en sak: det här är något som alla kan göra! Så passa på att skaffa dig en ekologisk yogamatta och känn dig välkommen in i yogans fantastiska värld.

Lite historia

Yoga har sina rötter i Indien och enligt vissa historiker går praktiken till och med så långt bak i tiden som fem tusen år. Ordet kommer från ett gammalt ord på sanskrit som betyder “att sammanfoga” eller “att samla” och hänvisar till att förena det mänskliga med det gudomliga, kropp med ande och att kanalisera sina krafter. Det finns flera skolor där olika former av yoga praktiseras, men överlag handlar det om att finna en fysisk och spirituell balans.

Hur går det till?

Den mest typiska formen av yoga som praktiseras i lektionsform på olika institut och gym i Sverige består av att deltagarna intar olika positioner och sedan håller dem under en längre tid. Istället för att upprepa och “tänja” sitter man helt stilla och om det känns lite obehagligt eller till och med gör ont till en början försvinner känslan sakta med säkert. Sedan är det dags för nästa ställning och så vidare. Vissa övningar går ut på styrka och andra balans, ofta kombineras både två och avslutningsvis sker en kortare meditation. Den som går på yoga för första gången förvånas ofta över den träningsvärk som brukar infinna sig dagen därpå, och det är först då som han eller hon inser vilken genomkörare kroppen faktiskt har fått.

Förbättrar sinne och temperament

Yogans kombination av kroppsövningar och meditation har visat sig ha mycket positiva effekter på sinnet, både bland människor i vardagslivet och personer som till exempel lider av psykisk ohälsa av varierande grad. Att få jobba med kropp och själ ger både en yttre och en inre styrka, och genom att integrera yogan i sin vardag upplever många att de kan tackla motgångar eller stress på ett mycket bättre sätt än innan. Det kan räcka med endast några minuter om dagen för att nerver och tankar ska lugna sig och fokuset komma tillbaka, men det krävs lite tålamod och envishet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe