Hälsa

Hälsa

Om du vill leva ett hälsosamt liv finns det två grundbultar: maten och motionen. Genom att äta rätt och träna, blir du både piggare och mår bättre.

Goda matvanor

Det finns några grundläggande vanor som nästan all forskning, och mänsklig erfarenhet, visar: ät frukost, ät varierat, ät frukt och grönt och ät dig mätt. Om du inte äter frukost bör du hitta en frukost som fungerar för dig. Om du har svårt att äta ”tidigt” – en definitionsfråga! – så bör du ta med ett rejält mellanmål till jobbet eller skolan. Fall inte heller för ”frukostreklamen”: juice är gott, men innehåller mycket socker och många frukostflingor platsar i godishyllan. Börja dagen med en en mörkare smörgås, gröt eller frukostflingor utan tillsatt socker.

Det är också viktigt att äta varierat. Ett tips är att utgå från Livsmedelverkets tallriksmodell – både enkel och genial. Om du behöver minska i vikt ökar du delen grönsaker och minskar på kolhydraterna, men äter från alla delarna. Det är inte hälsosamt i längden att banta, tvärtom kommer du rent av att ha svårare att gå ner i vikt om du tvingar kroppen att svälta. Mat är din vän, men satsa på bra mat. Det är också bättre att äta sig mätt vid måltiden, än att börja småäta kakor efter en timme.

Träning

I en hälsosam livsstil ingår det att röra på sig. Om du inte har tid eller lust att träna, kan du alltid tillämpa vardagsmotion: ta trapporna istället för hissen, gå till jobbet, klipp gräset för hand – ja, handjagare finns fortfarande -, bada, lek med barnen eller hunden, grilla korv ute i skogen och ta för vana att ta små promenader.

En billig och enkel träningsform är att gå eller jogga. Om du har små barn kan du använda en joggingvagn, och om dina barn är lite större kan du promenera eller jogga medan de cyklar. Då kommer ni också att sova bättre än om ni slappat framför tv:n!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe