Börja träna

Hitta din träningsform

När du börjar att träna är det viktigt att hitta en träningsform som du gillar. Man kan träna på många olika sätt: genom organiserad idrott, träna på egen hand utomhus eller ha motionsredskap i hemmet.

Vilken träningsform?

När du ska välja träningsformen bör utgå från vilken aktiviteter som du tycker om, men också utifrån vad som fungerar i ditt vardagsliv. Om du älskar att klättra berg och skulle vilja ha det som en träningsform, så kan det vara svårt om du samtidigt har små barn – och även ska hinna med att arbeta. Du kan då till vardags hitta annan träningsform som kan hänga ihop med bergsklättring, till exempel löpning och en klättervägg. Om du tycker om att vara tillsammans med andra människor, bör du hitta en träningsform där du tränar med andra. Om du däremot inte tyckte om idrotten i skolan för att det alltid var lagidrott, så kan du satsa på en individidrott, som till exempel löpning, ridning eller köpa en träningsmaskin att använda hemma. De flesta av oss tycker om att varierar oss: att både träna tillsammans med andra och att träna på egen hand. Det är också bra att få in en vana att vilja röra på sig dagligen, oavsett om du kan hålla på med din favoritidrott eller inte.

Pröva olika sporter

Många gånger väljer vilken vi träningsform utifrån våra vänner, och om det får oss att träna så är perfekt. Men, om du är osäker på vilken slags träning som du kommer att gilla, så kan det vara klokt att pröva på olika slags sporter. Många idrottsföreningar har prova-på-dagar. Har du alltid närt en dröm om att lära dig att rida, så kan du hålla utkik efter när din lokala ridklubb kommer att ha en prova-på-dag; detsamma gäller om du längtat efter att få klättra i berg, spela pingis eller tennis. Om det inte verkar finnas någon testa-på-dag, så kan du mejla klubben och fråga om du får komma och pröva ett pass. De flesta idrottsklubbar blir bara glada över nya medlemmar.

Gymmet

På det flesta gym finns det både möjligt att träna muskler, men också att delta i spinningpass och andra gruppaktiviteter. Att anmäla sig till ett pass och sedan delta varje vecka, är ett bra sätt att verkligen komma igång och träna. På gym finns det också roddmaskiner, crosstrainer och motionscykel och du väljer själv vilken nivå du ska använda redskapen på. Skapa en bra spellista på mobilen, sätt dig på motionscykel och bry dig inte om hur de andra på gymmet tränar eller ser ut!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

ashe